Cases rond burgerbegrotingen

Burgerbegroting Heeten (Nederland)


Bewoners starten een burgerbegroting

Het dorp Heeten telt 4400 inwoners, behoort tot de gemeente Raalte en ligt in de provincie Overijssel. De oorsprong van de lokale burgerbegroting ligt in 2017, toen enkele actieve Heetense burgers zich gingen informeren over de mogelijkheden van zo'n burgerbegroting. Ze zagen het immers als een sterk instrument voor meer gemeenschapsvorming.

Ondertussen is de groep initiatiefnemers gegroeid, met zelfs een Comité van Aanmoediging met 250 namen. En samen met de gemeente is er een Bouwteam gestart, dat een proces voor een burgerbegroting moet bouwen. In oktober 2018 heeft het team al eens geoefend met 60 dorpsbewoners. Het Bouwteam heeft enquêtes verspreid in het dorp, over de mooie en minder mooie kanten van het proces. Ze hebben ook met alle gemeenteraadsfracties gepraat en met alle afdelingen van de gemeente Raalte. Eén van de hoogtepunten van het traject was 'In de bad', een zomers buitendebat met meer dan 60 mensen over de vorm van de burgerbegroting.

In het najaar van 2019 ligt het voorstel voor een burgerbegroting bij de inwoners van Heeten en de raad van Raalte. Het is de eerste keer dat bewoners een burgerbegrotingsproces hebben gebouwd.

Link naar het project